Øyne har en stavekontroll

41andcd5khl sl160Denne uken har jeg nettopp lest ferdig Retting av morsmålet: Fra olde engelsk til e-post, den sammenfiltrede historien om engelsk stavemåte by David Wolman.

Du vet kanskje ikke hva ortografi og etymologi er, og det er greit. Jeg vet at jeg er en slakter av grammatikk og stavemåte, men denne boken fikk meg til å føle meg litt bedre med mine ferdigheter. Det er millioner av ord på engelsk, men gjennomsnittlig videregående utdannet kjenner til rundt 60,000 XNUMX. Faktum er at de fleste av oss ikke har peiling på hva flertallet av ordene er på vårt eget språk!

Vårt er et språk som er fonetisk feil og et nærmest umulig språk å lære. Noen mennesker mener at feilstaving er et tegn på uvitenhet, men Shakespeare pleide selv å finne på og stave feil som han selv syntes. Han følte at bokstaver og ord var som leire for en billedhugger. Tenk deg at hvis jeg gjorde opp mine egne redunculous ord på denne bloggen, ville folk bagatellisere meg (rett før avreise).

Når vi går inn i et nytt årtusen, finner vi oss selv å snakke ord med hensyn til teknologi som sannsynligvis aldri vil finne seg i noen formalisert ordbok ... og til og med ordboksutgiverne kan ikke bli enige om hva som gjør det og hva som ikke gjør det.

Hvis du ikke tror at vi finner på nye ord mens vi går, må du bare ta en titt tilbake i tid til OK…. eller er det Okay... eller er det alt riktig or ole kurreck. Bare tenk at barnebarna dine kan ha en del av deres daglige samtaler, rofl, lmao, asap, lol, ttfn.

Ikke tro det? Hva med ordet Scuba, som pleide å være et akronym for Self-Contained Underwater Breathing Apparatus. Hva med Blogg, som for mindre enn ti år siden var Nettlogg! Med ordet har kommet blogger, blogget, blogging og blogware. Det er en ganske spennende tid også fordi mange av ordene, akronymer eller kortkoder som genereres online i dag, brukes internasjonalt.

I tillegg er det interessant hvordan reklame og markedsføring ikke trenger å følge reglene for rettskriving. Vi har selskaper som Google, ting som iPhone og produkter som Seesmic som alle er helt akseptable - men likevel har vi veldig liten toleranse for utilsiktet feilstaving i vårt eget innhold. Jeg synes det er fascinerende.

Takk og lov, vi kan fortsatt stole på stavekontroll!

Øyne har en stavekontroll,
Den fulgte med ertehavet mitt.
It plane lee markerer revyen min fire
Miss Steaks Jeg kan knute sjøen.
Øyet treffer kaiene og skriver et ord
Og vekt fire det to sier
Værøye am skriver åre feil
Det forteller meg rett og slett.

Jeg vil oppfordre deg til å hente en kopi av boka, det er en fascinerende tur gjennom historien. David holder lesingen veldig lett. Enda mer underholdende er at han forteller alt opprinnelsen til engelsk når han selv besøker stedene de ble forvandlet til. Det er en flott lesning!

3 Kommentarer

  1. 1

Hva tror du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan kommentaren din behandles.