Facebook er den nye AOL

US Robotics 144-modemMin første tilgang til Interwebs var via InfiNet tidlig på 90-tallet. Jeg jobbet for Landmark Communications på den tiden og hadde et helt nytt 14.4k modem. Jeg husker at alle mine venner og familie var på America Online (AOL). Jeg var på Prodigy.

Det var tilbake da vi elsket gifs og hatet jpegs. Gifs bleknet når de ble lastet ned, jpegs ville skanne fra topp til bunn. Et 100k-bilde var tortur den gangen - du gikk bare for å hente en kopp kaffe eller sovnet mens ting ble lastet ned. Du fant ut om nye nettsteder ved å virkelig 'surfe' fra den ene siden til den andre.

Mens nettet fortsatte å utvikle seg, la AOL seg på lukene. Jeg kunne besøke nettsteder ved hjelp av Netscape, og alle vennene mine på AOL satt fast innenfor grensene til AOL. Du brukte AOL-nøkkelord for å finne ting, det gjorde du ikke bla! Da nettsidene begynte å trekke fart, var alle på flukt fra AOL - uansett hvor mange gratis måneders tjeneste de fikk via diskett.

AOL svarte sent i spillet, og da de lanserte sin integrerte nettleser, var Netscape konge, og ingen brukte engang AOL med unntak for å få posten sin. Husker du "Du har post!"? (Brukergrensesnittet poppet faktisk den lyden da du gjorde det - den ble ikke laget i filmene.)

AOL, kongen av nettverkene og internettets verge, kunne ikke oppfinne raskt nok. Poenget var at AOL ikke kunne konkurrere med hundretusener av selskaper som begynte å legge opp nettsider. Ganske snart ble AOL bare brukt til å få litt gratis Internett-tid i stedet for for programvaren de hadde elsket. Da folk flyktet, gjorde også annonsørene og de tilpassede applikasjonene som ble bygget av disse annonsørene. AOL ble ganske enkelt omgjort til en Internett-leverandør - og en dyr en med alvorlige begrensninger i båndbredde og bruk.

Jeg har vært ganske sarkastisk om Facebook for en stund nå. Etter min mening er Facebook rett og slett den nye AOL. De har bygget ut applikasjoner, ikke for å utvide, men for å holde selskaper og mennesker innenfor sitt område. Alt utenfor Facebook er en trussel, og de har allerede begynt å angripe.

Siden det tok år å nedkjempe giganten som var AOL, er jeg sikker på at den vil gjøre det ta år for Facebook også. Imidlertid er jeg ikke i tvil om at ingenting kan konkurrere med gründerånden på planeten - ikke engang Facebook. Facebook er den nye AOL, men den varer bare til noe nyere, prangende og mer avansert kommer og spiser lunsj.

Facebook bør omfavne integrasjon utenfor murene, ikke bekjempe den.

Facebook bør lære av AOL.

5 Kommentarer

 1. 1

  Interessant forbindelse Doug. Kan ikke dette også være tilfelle med de fleste andre programvareselskaper som har nettbaserte produkter og ikke gir API eller integreres med tredjeparter? Mislyktes AOL fordi de ikke oppfant eller ikke åpnet for tilkobling? Jeg er ikke Facebook-fanatiker eller ekspert, men det ser ut til at de i det minste har API og brukertilgang til eksternt bygde apper.

  • 2

   De har en API, men det er bare for å bringe funksjonene og funksjonalitetene dine inn i applikasjonen, ikke omvendt. Omtrent det eneste eksterne programmet de har, er deres autentiserings-api ... som bygger en avhengighet av tjenesten deres.

   Jeg tror et bedre eksempel er Salesforce, som gir APIer der en bruker faktisk kan bygge en hel applikasjon ved hjelp av Salesforce's Web Services eller API, men som faktisk aldri trenger å gå til Salesforce.com.

 2. 3

  Jeg er helt ombord hos deg Doug. Derfor er jeg forbauset over at Facebook ennå ikke har solgt ut. De er så besatt av å bygge en større Facebook at de en dag kommer til å våkne og innse at de har en større og bedre nabo, og selskapet deres kommer til å stupe i verdi.

  Forresten, jeg elsket Prodigy! Denne tjenesten var langt foran sin tid.

 3. 4

  Doug,
  Jeg liker din oppfatning av AOL og hvorfor de ble flankert av nettlesere liek netscape navigator. Det som fikk meg til innlegget ditt, var imidlertid at mateleseren min fanget referansen til Landmark Communications. Jeg er også tidligere Landmark-ansatt og hadde en e-postadresse @ infi.net. Gal!

  Jeg tror det som er annerledes med fb vs AOL er at fb ikke blir sett på som internett for dummies. Og fb er til en viss grad åpen for utviklere å bruke nettverket. AOL-e-postadresser er fortsatt 20-30% av enhver forbrukerliste. Jeg kjenner ingen som bruker fb-meldingssystemet som sin primære adresse. Etter min mening er de fundamentalt forskjellige dyr.

  Du har rett i det faktum at noen vil ta dem ned. Fortell meg hvordan noen kommer til å flankere Google.

  Takk for innlegget!

 4. 5

  Det er forfriskende. Jeg husker fortsatt mitt første 14.4 kb-modem. Har aldri hørt om google den gangen. Nå er de kongen.

Hva tror du?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan kommentaren din behandles.